Sunday, September 13, 2009

Madhya Pradesh P.S.C. (Pre.) Exam., 2008
(Held on 11-1-2009)
Political Science : Solved Paper

1. Which one is not the principle of Parliamentary government in a democracy ?
(A) Collective responsibility of Executive
(B) Fixed Tenure
(C) Prime Minister as Primes inter pares
(D) Judicial guarantee of Fundamental Rights
Ans : (B)

2. The Executive in Presidential form of government is powerful because—
(A) the Legislature is weak
(B) judges are appointed by the President
(C) it enjoys the fixity of tenure
(D) the procedure of impeachment is cumbersome
Ans : (C)

3. Presidential form of government is based on the principle of—
(A) accountability of Executive to Judiciary
(B) independence of the Executive
(C) separation of powers
(D) sovereignty of the Legislature
Ans : (B)

4. “Politics is struggle for power”, was said by—
(A) Morgenthau
(B) Quincy Wright
(C) Sprout
(D) Thomson
Ans : (A)

5. “Politics is concerned with the authoritative allocation of values for a society.” This definition of politics has been given by—
(A) David Easton
(B) Harold Lasswell
(C) Robert Dahl
(D) Charles Merriam
Ans : (A)

6. According to Structural-Functional approach which of the following does not constitute ‘input functions’ of a political system ?
(A) Political socialisation
(B) Political development
(C) Interest aggregation
(D) Political communication
Ans : (B)

7. Who of the following is regarded as an exponent of empty liberty ?
(A) Bentham
(B) J.S. Mill
(C) Hegel
(D) Green
Ans : (B)

8. Which one of the following books is not written by Machiavelli ?
(A) The Prince
(B) The Discourses
(C) The Art of War
(D) Behemoth
Ans : (D)

9. The view that “the State is a necessary evil”, is associated with—
(A) Individualists
(B) Anarchists
(C) Marxists
(D) Sophists
Ans : (A)

10. The philosophy that stands diametrically opposite to liberalism is—
(A) Individualism
(B) Capitalism
(C) Marxism
(D) Fascism
Ans : (C)

11. Who of the following first propounded the organic theory of State ?
(A) Machiavelli
(B) Plato
(C) Marx
(D) Herbert Spencer
Ans : (B)

12. Social Contract theory is based on—
(A) Nationalism
(B) Constitutionalism
(C) Individualism
(D) Socialism
Ans : (C)

13. Who of the following first used the term ‘Socialism’ ?
(A) Kropotkin
(B) Robert Owen
(C) Marx
(D) Bentham
Ans : (B)

14. Which one of the following is not an agency of public opinion ?
(A) Press
(B) Judiciary
(C) Political Party
(D) T.V. and Radio
Ans : (B)

15. The first systematic classification of government was given by—
(A) Plato
(B) Aristotle
(C) Machiavelli
(D) Montesquieu
Ans : (B)

16. Which one of the following functions is performed by political parties ?
(A) To render help to poor people
(B) To run hospitals
(C) To manage newspapers
(D) To assist candidates in contesting elections
Ans : (D)

17. ‘The concept of liberty’ includes—
(A) absence of unjust restraints
(B) maximum justice
(C) national liberation
(D) absence of restraints
Ans : (A)

18. The best explanation of ‘Equality’ is—
(A) identity of treatment
(B) parity of remuneration
(C) fulfilment of minimum needs
(D) abiding by rules
Ans : (C)

19. Marxian socialism is called ‘scientific socialism’, because Marx—
(A) considered personal experiences as his laboratory
(B) opposed religion and metaphysical issues
(C) rejected idealistic, vague and utopian assumptions
(D) accepted dictatorship of the proletariat
Ans : (C)

20. The Retributive Theory of Justice is based on—
(A) the principle of deterrent punishment
(B) the principle of revenge
(C) the principle that punishment should aim at reforming the criminals
(D) the principle of ‘hate the sin and not the sinner’
Ans : (B)

21. Classless society according to Marx denotes—
(A) a tribal society
(B) a casteless society
(C) a society where there is only one class–the working class
(D) a society in which all classes are in equal proportion
Ans : (C)

22. Rousseau’s ‘General Will’ means—
(A) Will of the sovereign
(B) Will of the general public
(C) Will of majority
(D) Collective good of the people
Ans : (D)

23. The Deterrent Theory of Justice is based upon the principle of—
(A) Tit for tat
(B) Severe and exemplary punishment to prevent the reoccurrence of crime
(C) That criminals should be reformed
(D) That criminals should be treated leniently
Ans : (B)

24. Theory of Political Development means—
(A) Development of the whole state
(B) Development of the consciousness amongst the people
(C) Development of the whole society through the instrumentality of the State
(D) Development of political elite
Ans : (C)

25. Divine Origin theory of the State holds that—
(A) State was created by a saint named Divine
(B) State was created by Pope
(C) State was created by God
(D) State was created by majority vote
Ans : (C)

26. Oligarchy is a system where—
(A) representatives of the common people dominate
(B) aristocratic class dominates
(C) working class dominates
(D) peasantry dominates
Ans : (B)

27. A Totalitarian State is one in which—
(A) total power of the state is vested in one person
(B) state has total power over its subjects
(C) state caters to the total needs of its subjects
(D) state has complete control over its resources
Ans : (B)

28. The characteristic which is of the ‘List System’ but not of ‘Single Transferable Vote System’ is—
(A) it is proportional representation
(B) the constituency must be multiple-member
(C) quota is calculated
(D) votes are cast to the party and not the candidate
Ans : (D)

29. The scholar who first propounded the single transferable vote system is—
(A) Thomas Paine
(B) J.S. Mill
(C) Thomas Hare
(D) Rousseau
Ans : (C)

30. The ideology of Democratic Socialism lays emphasis on—
(A) basis of society is not competition, but cooperation
(B) state is a necessary evil
(C) violent revolution
(D) class-struggle theory
Ans : (A)

31. Which of the following statements is not applicable to Hobbes ?
(A) Men entered into a single contract
(B) Sovereign enjoyed absolute powers
(C) Men can appoint their ruler
(D) The contract was one-sided
Ans : (C)

32. Which of the following contains the elements of the historical theory of the origin of the State ?
(A) Kinship, religion, war, political consciousness
(B) War, customs, kingship, dictates of natural law
(C) Kingship, force, mutual agreements, political leadership
(D) Blood-relations, contractual agreements, religion, anarchy
Ans : (A)

33. The basic principle of liberalism is—
(A) social justice
(B) equality
(C) individual freedom
(D) nationalism
Ans : (C)

34. Modern Individualism demands freedom for—
(A) Group
(B) Individual
(C) People
(D) Working class
Ans : (A)

35. The concept of constitutional government was first elaborated by—
(A) Plato
(B) Aristotle
(C) Bodin
(D) Machiavelli
Ans : (B)

36. Who propagated “the greatest happiness to the greatest number” ?
(A) Marxists
(B) Utilitarians
(C) Liberals
(D) Pluralists
Ans : (B)

37. Input-output model is chiefly attributed to—
(A) Peter Merkl
(B) Robert Dahl
(C) David Easton
(D) David Apter
Ans : (C)

38. What are the essential elements of the State ?
(A) Population, territory, constitution, power
(B) Population, territory, government, sovereignty
(C) Population, territory, political party, sovereignty
(D) Population, power, authority, sovereignty
Ans : (B)

39. Which of the following theories of origin of State is more appropriate and reliable as it is based on scientific base ?
(A) Divine theory of origin of state
(B) Force theory
(C) Evolutionary theory
(D) Social contract theory
Ans : (C)

40. The concept of ‘Rule of Law’ was given by—
(A) A.V. Dicey
(B) Laski
(C) Austin
(D) MacIver
Ans : (A)

41. Mrs. Annie Besant was associated with—
(A) Servants of India Society
(B) Home Rule Movement
(C) Civil Disobedience Movement
(D) Quit India Movement
Ans : (B)

42. Who presides over the joint session of the two Houses of the Parliament ?
(A) President of India
(B) Speaker of Lok Sabha
(C) Prime Minister
(D) Leader of Ruling Party
Ans : (B)

43. In the Indian Constitution the word secularism means—
(A) State has a religion of its own
(B) State has nothing to do with religion
(C) State has irreligious
(D) State tolerates religions without professing any particular religion
Ans : (D)

44. Who was the Chairman of the ‘Drafting Committee in the Constituent Assembly’ ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) J. L. Nehru
(D) B. N. Rao
Ans : (B)

45. Through which Amendment was the word ‘Socialism’ added to the Constitution ?
(A) 42nd Amendment
(B) 43rd Amendment
(C) 44th Amendment
(D) 45th Amendment
Ans : (A)

46. Indian Institute of Public Administration is situated at—
(A) Delhi
(B) Chennai
(C) Kolkata
(D) Mumbai
Ans : (A)

47. In India the power of judicial review is enjoyed by the—
(A) High Court only
(B) Supreme Court only
(C) Supreme Court and High Court only
(D) Parliament
Ans : (C)

48. In which part of the Indian Constitution proclaims India to be a welfare state ?
(A) Part III
(B) Part IV
(C) Part IX
(D) Part VI
Ans : (B)

49. The Fundamental Duties of Indian citizens are contained in—
(A) Part I of the Constitution
(B) Part III of the Constitution
(C) Part IV of the Constitution
(D) None of the above
Ans : (D)

50. Which one of the following commissions was constituted to examine the Centre-State relations ?
(A) Sarkaria Commission
(B) Shah Commission
(C) Bachhavat Commission
(D) Jain Commission
Ans : (A)

51. In India the work of Budget forming is performed by—
(A) Planning Commission
(B) Public Service Commission
(C) Finance Minister
(D) Finance Commission
Ans : (C)

52. Which one of the following is not a Fundamental Right ?
(A) Right to Life
(B) Right to Liberty
(C) Right to Property
(D) Right to Freedom of Expression
Ans : (C)

53. Indian system is—
(A) Federal
(B) Quasi-federal
(C) Unitary
(D) Federal with unitary bias
Ans : (D)

54. Who among the following was not a member of the Cabinet Mission of 1945 ?
(A) Sir Stafford Cripps
(B) A.V. Alexander
(C) Lord Pathik Lawrence
(D) C. Atlee
Ans : (D)

55. The partition of India was first hinted—
(A) at the II Round Table Conference
(B) in the Cripps Proposals
(C) in the Cabinet Mission Plan
(D) in the Mountbatten formula
Ans : (D)

56. The demand of the Swarajist Party was—
(A) Poorna Swaraj
(B) Parliamentary Institutions
(C) Dominion Status
(D) Communal Electorates
Ans : (C)

57. Who is the ex-officio Chairman of Planning Commission ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Vice-President
(D) Union Planning Minister
Ans : (B)

58. Mohd. Ali Jinnah propounded the ‘Two-Nation’ theory in the year—
(A) 1920
(B) 1928
(C) 1940
(D) 1946
Ans : (C)

59. Who among the following was not a moderate ?
(A) B.G. Tilak
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Feroz Shah Mehta
(D) Gopal Krishna Gokhale
Ans : (A)

60. ‘Dyarchy’ was introduced in India under—
(A) Morley-Minto Reforms
(B) Montford Reforms
(C) Simon Commission Plan
(D) Government of India Act, 1935
Ans : (B)

61. The Simon Commission was sent to India to—
(A) study the communal problem
(B) negotiate with Gandhiji about representation of backward classes
(C) review the progress of Montford reforms
(D) report on Home Rule to the British Parliament
Ans : (C)

62. The leaders of the Khilafat movement were—
(A) Motilal Nehru and C.R. Das
(B) Gandhi and Annie Beasant
(C) Maulana Azad and Sarojini Naidu
(D) Ali Brothers
Ans : (D)

63. Which one of the following pairs is mismatched ?
(A) Fascism—Mussolini
(B) Anarchism—Bakunin
(C) Socialism—Thomas Moore
(D) Pluralism—Kropotkin
Ans : (D)

64. The importance of Bureaucracy has greatly increased in present times on account of—
(A) the emergence of democratic state
(B) the emergence of welfare state
(C) the emergence of police state
(D) the emergence of liberal economic system
Ans : (B)

65. Freedom of Press in India is—
(A) specifically provided in the Constitution
(B) implied in the right to freedom of expression
(C) available under the Acts of Parliament
(D) available under executive orders
Ans : (B)

66. Universal Adult Franchise in India was granted by—
(A) The Act of 1919
(B) The Act of 1935
(C) The Constitution of India
(D) Constitutional Amendment in 1971
Ans : (C)

67. Representative Institutions in India were introduced for the first time by the—
(A) Charter Act of 1853
(B) Government of India Act 1858
(C) Indian Council Act 1861
(D) Indian Council Act 1892
Ans : (D)

68. Who is the legal sovereign in India ?
(A) President of India
(B) President and Parliament
(C) Constitution of India
(D) People of India
Ans : (B)

69. Idealist theory of Rights lays emphasis on man’s—
(A) social development
(B) economic development
(C) civil development
(D) moral development
Ans : (D)

70. The slogan ‘Swaraj is my birthright’ was given by—
(A) Mahatma Gandhi
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Lokmanya Tilak
(D) Bipin Chandra Pal
Ans : (C)

71. The partition of Bengal was annulled in—
(A) 1907
(B) 1908
(C) 1910
(D) 1911
Ans : (D)

72. Who, among the following, was the founder of Ghadar Party ?
(A) Lala Har Dayal
(B) Ram Chandra
(C) Bikaji Cama
(D) Chandra Shekhar Azad
Ans : (A)

73. The first Satyagraha campaign of Gandhiji was started in—
(A) Champaran
(B) Bardoli
(C) Dandi
(D) Baroda
Ans : (A)

74. Raja Ram Mohan Roy was the founder of—
(A) Arya Samaj
(B) Brahmo Samaj
(C) Ram Krishna Mission
(D) Prarthana Samaj
Ans : (B)

75. The Indian National Congress adopted the resolution of ‘Complete Independence’ in its session held at—
(A) Lahore
(B) Calcutta
(C) Madras
(D) Bombay
Ans : (A)

76. Which what the April 13, 1919 is associated in the history of freedom struggle of India ?
(A) Start of Civil Disobedience Movement
(B) Countrywide Non-cooperation Movement
(C) Adoption of pledge for complete freedom of the country
(D) Massacre of Jallianwala Bagh
Ans : (D)

77. Why did Gandhiji abruptly stop the Non-cooperation Movement of 1922 ?
(A) For the harsh attitude of British
(B) Because of pact between Congress and British
(C) Because of violence broke at Chauri-Chaura
(D) Because of unanimous decision of Congress
Ans : (C)

78. Which of the following is not matched properly ?
(A) Mahatma Gandhi—Noncooperation Movement
(B) Vinoba Bhave—Bhoodan
(C) M.N. Roy—Partyless Democracy
(D) J.L. Nehru—Democratic Socialism
Ans : (C)

79. Which Constitutional Amendment is related to Panchayati Raj ?
(A) 52nd
(B) 62nd
(C) 72nd
(D) 73rd
Ans : (D)

80. In which year Madhya Pradesh State has made Panchayati Raj Act after 73rd Constitutional Amendment Act ?
(A) 1992
(B) 1993
(C) 1995
(D) 1998
Ans : (C)

81. Which one of the following statements is incorrect ? The President of India can—
(A) summon each House of Parliament
(B) address both the Houses of Parliament
(C) prorogue either House of Parliament
(D) dissolve both the Houses of Parliament
Ans : (D)

82. The Presiding Officer of the Upper House of Indian Parliament is—
(A) President of India
(B) Vice-President of India
(C) Chief Justice of India
(D) Speaker of the Lok Sabha
Ans : (B)

83. The Act of 1919 provided for—
(A) Annulment of Veto power of the Governor General
(B) Bicameral legislature at the centre
(C) End of communal representation
(D) Introduction of dyarchy at the centre
Ans : (B)

84. The Communal Electorate System was introduced by the British in India for the first time through—
(A) Indian Councils Act, 1861
(B) Indian Councils Act, 1892
(C) Government of India Act, 1909
(D) Government of India Act, 1919
Ans : (C)

85. The Political Party commands absolute majority in Lok Sabha. It means—
(A) membership is more than 50%
(B) majority in membership
(C) majority support
(D) 50% membership
Ans : (A)

86. Parliament of India consists of—
(A) Legislative Assembly, Rajya Sabha
(B) Lok Sabha, Rajya Sabha
(C) President, Lok Sabha, Rajya Sabha
(D) Speaker, Lok Sabha, Council of State
Ans : (C)

87. The State, which elects the largest members of Lok Sabha, is—
(A) Madhya Pradesh
(B) Bihar
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

88. The ‘Trusteeship Theory’ signifies—
(A) property as theft
(B) state ownership of means of production
(C) abolition of private property
(D) owners consider wealth ‘for society’
Ans : (D)

89. Cripps proposals is a ‘post-dated cheque’ on a failing bank. This is the view of—
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Rajgopalachari
(D) Sardar Patel
Ans : (B)

90. The Prime Minister of India is—
(A) appointed
(B) elected
(C) nominated
(D) selected
Ans : (A)

91. In India, the Money Bill is first introduced in—
(A) the Rajya Sabha
(B) the Lok Sabha
(C) simultaneously in both the Houses of Parliament
(D) the Finance Commission
Ans : (B)

92. Which of the following writs literally means : ‘We command’ ?
(A) Habeas Corpus
(B) Mandamus
(C) Quo warranto
(D) Certiorari
Ans : (B)

93. Where is the International Court of Justice situated ?
(A) The Hague
(B) New York
(C) Geneva
(D) Paris
Ans : (A)

94. When was SAARC formally established ?
(A) December 1980
(B) August 1983
(C) December 1985
(D) July 1987
Ans : (C)

95. Who of the following gave the idea of partyless democracy ?
(A) J. L. Nehru
(B) Lenin
(C) Jayaprakash Narayana
(D) M. K. Gandhi
Ans : (C)

96. The number of Judges in International Court of Justice is—
(A) 15
(B) 10
(C) 11
(D) 14
Ans : (A)

97. India began NAM in—
(A) 1961
(B) 1954
(C) 1973
(D) 1978
Ans : (A)

98. Sino-Indian war occurred in—
(A) 1961
(B) 1962
(C) 1948
(D) 1947
Ans : (B)

99. According to the Constitution, the Lok Sabha must meet at least—
(A) thrice each year with an interval of not more than two months between the two sessions
(B) twice each year with an interval of not more than three months between the two sessions
(C) twice each year with an interval of not more than four months between the two sessions
(D) twice each year with an interval of not more than six months between the two sessions
Ans : (D)

100. Which one the following pairs is not correctly matched ?
(A) Simon Commission, 1927
(B) Namak Satyagrah, 1930
(C) Gandhi-Irwin Pact, 1931
(D) Wavell Plan, 1944
Ans : (D)

101. “Law is the command of the sovereign.” It was said by—
(A) H. J. Laski
(B) W. Austin
(C) J. Bentham
(D) T. Acquinas
Ans : (B)

102. Hobbes has been called an individualist because—
(A) he permits Natural Rights to the individual
(B) he allows Right to Revolt against the sovereign
(C) his Monarch has been given absolute powers by the people
(D) his entire philosophy focuses on the security of the individual in the state
Ans : (D)

103. According to Rousseau the State of Nature has to be terminated because—
(A) Human nature was wicked
(B) Natural rights were in danger
(C) Art and culture were to be preserved
(D) Inequality created the institution of property
Ans : (D)

104. According to Karl Marx, State—
(A) is a result of surplus value
(B) is a permanent agency of exploitation of the poor
(C) is a class organisation which was to wither away
(D) is a product of social contract between rich and powerful
Ans : (C)

105. Which one of the following is a Liberal thinker ?
(A) J. S. Mill
(B) Thomas Moore
(C) George Sorel
(D) A. R. Orage
Ans : (A)

106. A welfare state is a/an—
(A) democratic state
(B) socialist state
(C) secular state
(D) administrative state
Ans : (A)

107. “Socialism is like a hat which has lost its shape because everybody wears it.” Who said this ?
(A) Charles Fourier
(B) Proudhoun
(C) C.E.M. Joad
(D) Alexander Gray
Ans : (C)

108. Guild Socialism is a half way house between—
(A) Democracy and Socialism
(B) Socialism and Marxism
(C) Collectivism and Syndicalism
(D) Marxism and State Socialism
Ans : (C)

109. A socialist state believes in giving—
(A) maximum functions to the State
(B) minimum functions to the State
(C) negative functions to the State
(D) no functions to the State
Ans : (A)

110. Proportional representation is also called as—
(A) MacDonald method
(B) Hare plan
(C) Single voting
(D) List system
Ans : (B)

111. Who was the author of ‘Arthashastra’ ?
(A) Kautilya
(B) Adam Smith
(C) Patanjali
(D) Malthus
Ans : (A)

112. Socialism as a political philosophy is not opposed to—
(A) Capitalism
(B) Feudalism
(C) Social engineering
(D) Competition
Ans : (C)

113. Fabian socialists believe in—
(A) inevitability of gradualness
(B) non-violence for social status quo
(C) revolutionary reforms
(D) minimum consumption
Ans : (A)

114. A democratic form of government can be contrasted from a totalitarian form of government on the basis of—
(A) Constitutionalism
(B) Electoral system
(C) Rule of Law
(D) Opposition parties
Ans : (C)

115. Minorities and special interests can be best represented on democratic bodies by a system of—
(A) plural voting
(B) professional representation
(C) proportional representation
(D) separate electorates
Ans : (C)

116. The book entitled ‘Grammar of Politics’ was written by—
(A) E. Barker
(B) H. Laski
(C) H. Lasswell
(D) A. Appodari
Ans : (B)

117. Mr. H. G. Sorel was a—
(A) Guild socialist
(B) Syndicalist
(C) Fabian socialist
(D) Utopian socialist
Ans : (B)

118. “Nothing against the state, nothing beyond the state, everything within the state” was the political philosophy of—
(A) Hegel
(B) Marx
(C) Mussolini
(D) Mao
Ans : (A)

119. Marxism and Fascism agree about—
(A) the nature of state
(B) the role of religion
(C) the utility of wars
(D) the totalitarian character of government
Ans : (D)

120. The socialists consider the state as—
(A) a necessary evil
(B) an unnecessary evil
(C) a divine institution
(D) a positive good
Ans : (D)

Blog Archive